Znajdziesz nas na inastagramie @fitproject catering dietetyczny oraz na całym Śląsku! Jesteśmy w Żywcu, Kętach, Szczyrku i wielu innych miastach..
HOOOOOOLA, HOOOOOLA...
Przenosimy się teraz kuchni śródziemnomorskiej bazującej na pysznej oliwie z oliwek i świeżych warzywach sezonowych.
Dzięki temu dania są pełne smaku, a ją samą wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Czy wiesz, że kolejną osobliwością diety śródziemnomorskiej jest zamienienie zwykłego spożywania posiłków w swojego rodzaju rytuał towarzyski? Pójście na tapas to świetny sposób na wprowadzenie go w życie.
Co to są tapas? Są to małe porcje jedzenia, które tradycyjnie podaje się do napojów w wielu hiszpańskich barach. Mogą być to oliwki, smażone ziemniaki a także inne bardziej wyszukane kreacje kulinarne.
20 najpopularniejszychi najbardziej polecanych tapas w Hiszpanii:
1. tortilla espanola, przygotowana z jaj, ziemniaków oliwy, i według uznania z cebuli
2. patatas bravas i patatas alioli to smażone ziemniaki polane pysznym sosem (bravas pikantny, alioli z oliwy i czosnku)
3. szynka.. oczywiście iberyjska jest najlepsza
4. ser np. Manchego, czy Roncal
5. oliwki marynowane lub nadziewane
6. kalamry w postaci chrupiących krążków polewane oliwą z oliwek
7. krokiety.. nadziewane szynką, grzybami, krabami czy krewetkami..
8. małże, najczęściej przygotowywane na parze..podawane z cytryną lub drobnopokrojonymi pomidorkami i papryką
9. chleb tumaca, typowe danie Katalonii (chleb, pomidor, oliwa z oliwek i czosnek) można podawać z szynką itp.,
10. kaszanki i kiełbaski chorizo
11. gilda.. to klasyka Kraju Basków. Składa się z anchois, oliwek i papryki podawanej na szaszłyku
12.jajka huevos rotos
13. mątwa, grillowana i podawana z majonezem
14. paella.. czyli ryż z owocami morza, lub mięsem
15. ośmiornica a feira ugotowana i pokrojona w kostkę posypana solą i papryką, skropiona oliwą z oliwek
16. papas arrugadas ( nazywane pomarszczonymi ziemniakami) podawane z sosem
17. pescaito frito, czyli smażone rybki w cieście z oliwą z oliwek
18. sałatka ensaladilla
19. migas, czyli pokryszony chlebek usmażony na oliwie z oliwiek, podawany z szynką, boczkiem, papryką, pomidorami..
20. chłodniki salmorejo i gazpacho